Polemforum.nl Polenforum.nl  •  Nieuws - links - informatie en forum over Polen  


Nie ma wolności bez praworządności. Prof. Marcin Matczak
Er is geen vrijheid zonder de rechtsstaat. Prof Marcin Matczak


Page Index Toggle Pages: 1 Send TopicPrint
Locked Topic Re: Wat verbergt, Jaroslaw K.? - Einde gratis studies (Read 127 times)
Pieszyce*
Forum Administrator
*****
Offline


Właściciel

Posts: 53.633
Joined: 10.01.2004
Gender: Male
Re: Wat verbergt, Jaroslaw K.? - Einde gratis studies
15.07.2017 at 00:46:05
 

Einde gratis studies

Een beetje beter zal de situatie er uit zien van de burgers van de Vierde Republiek in termen van toegang tot het onderwijs. Maar wie zou geloven, dat de PiS –grondwet een grote stap zou vormen richting dit “Polen’s Solidariteit.”  Maar laten we onze stem aan de ontwerp-grondwet geven. Art 31 paragraaf 4 zegt onomwonden: "Openbaar onderwijs primair en voortgezet is op grote schaal beschikbaar en gratis." Zoals alles is hetzelfde. Weet je het zeker? Heeft de potentiële wetgever heeft niet iets vergeten? Maar waar was het hoger onderwijssysteem neergezet?! De grondwet van de Vierde Republiek geeft geen garantie aan haar burgers op het recht van gratis studies. De grondwet van PiS opent daarom de weg voor de realisatie van een gedroomd doel door de supporters van “Liberaal Polen“, d.w.z. de introductie van bezoldigde studies. De grondwet van de Derde Republiek is in dit opzicht veel vriendelijker voor studenten.

Art 70, paragraaf 2, zegt duidelijk: "Het onderwijs in openbare scholen is gratis. De wet kan de levering van bepaalde educatieve diensten mogelijk te maken door publieke instellingen voor hoger onderwijs tegen een vergoeding." Het is niet mogelijk een garantie op vrije studie op te nemen, anderzijds, verhindert het de doorgang van het Amerikaanse model, waarin alle studies worden betaald. Een dergelijke dam legt de IV RP grondwet niet. Overeenkomstig zijn regels is de introductie van volledig betaalde studies heel reëel zou zijn. PiS verklaart gewillig, dat het de partij van het gewone volk is. Alleen vergeten ze om toe te voegen dat de invoering van de PiSowskiego ontwerp-grondwet er in zou resulteren dat de deur naar openbare scholen voor de kinderen van gewone mensen gesloten wordt.

In feite zou een dergelijk gedrag niet moeten verrassen. Want PiS is in de eerste plaats conservatieve partij. Eendrachtig gehecht met het conservatieve credo en derhalve bijzonder gehecht aan het hierarchisme van de maatschappij. Maar heeft geen rechtere weg naar de hiërarchische maatschappij dan het opbouwen van de volgende economische drempels van de sociale vooruitgang.  Deze drempels zijn afgeschaft door de Poolse volksrepubliek, die de gratis universiteit invoerde. Kaczynski heeft reeds lang gezegd, dat "het communistische regime een gepeupel systeem was en voor het gepeupel." Liquidatie van gratis studies, herstellen deze historische anomalie en trekken ons terug naar de dagen van de Tweede Republiek. Nu reeds zal het gepeupel er op de universiteiten niet zijn. Goede oude hiërarchie zal gerestitueerd zijn. Is het daarom dat de kiezers bewerkt worden met het motto van het “ Polen’s Solidariteit”? Jammer genoeg, nemen zij het niet waar, dat moet volgens PiS de solidariteit van de heren met de plebs zijn. Helaas zien ze niet, dat volgens PiS het is om solidair te zijn met de heren van het plebs.

Bron:  tygodnikprzeglad.pl autor Bartosz Machalica , oktober 14, 2007
  
Back to top
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send TopicPrint