Polemforum.nl Polenforum.nl  •  Nieuws - links - informatie en forum over Polen  


Nie ma wolności bez praworządności. Prof. Marcin Matczak
Er is geen vrijheid zonder de rechtsstaat. Prof Marcin Matczak


Page Index Toggle Pages: 1 Send TopicPrint
Normal Topic Minder geldautomaten in Polen (Read 114 times)
Pieszyce*
Forum Administrator
*****
Offline


Właściciel

Posts: 53.633
Joined: 10.01.2004
Gender: Male
Minder geldautomaten in Polen
22.11.2017 at 00:41:38
Print Post  
Minder geldautomaten in Polen

Het aantal geldautomaten in Polen is sinds het eerste kwartaal van 2017 gedaald met 223 machines, volgens gegevens uitgegeven door de centrale bank (NBP).


Het aantal opnames bij geldautomaten is gestaag gedaald sinds 2014. Tegelijkertijd zijn winkels die niet-contante transacties accepteren in de afgelopen jaren in aantal toegenomen, aldus NBP.

"De meest recente gegevens van de centrale bank laten zien dat er in het tweede kwartaal van het jaar 23.528 geldautomaten actief waren in Polen - dat is 223 minder machines dan in het eerste kwartaal", zei Jarosław Sadowski, hoofdanalist bij financieel adviseur Expander. "Hoewel de daling op zich vrij onbetekenend is, suggereert het in combinatie met andere informatie dat we een grote verschuiving zien ontstaan op de Poolse markt", voegde hij eraan toe.

"De totale waarde van de contant geldopnames in het eerste kwartaal van 2017 bedroeg 156 miljard PLN [37 miljard EUR], terwijl niet geldtransacties 122 miljard PLN bedroegen," zei Sadowski. "Materieel geld heerst nog steeds oppermachtig, maar dit zal niet lang duren. De waarde van niet-contante afrekeningen groeit jaarlijks met 20 procent", zei hij.

"Het aantal geldopnames neemt ook toe, maar in een veel lager tempo - met ongeveer zeven procent per jaar," voegde Sadowski eraan toe. Als de aantallen in hetzelfde traject blijven "zal de waarde van niet-contante transacties de geldopname van geldautomaten vóór 2021 vervangen."

Na dat keerpunt zal contant geld geleidelijk aan belang verliezen in Polen. "Als gevolg hiervan zullen geldautomaten [...] op een lagere snelheid worden gebruikt en zal een groot deel ervan uit het straatbeeld  verdwijnen", aldus Sadowski. (Aba / pk)

Bron: Business Insider Polska, The News.pl#tags: ATM

  
Back to top
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send TopicPrint
Bookmarks: Facebook Google+ Linked in reddit Twitter